Schroth terápia, avagy a gerincferdülés hatékony kezelése

A gerincferdülés ma ismert leghatékonyabb konzervatív (nem műtéti) kezelése a Schroth terápia, szükséges esetben korzett használattal kiegészítve.

A módszer Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki maga is gerincferdüléssel élt, így saját magán gyakorolva tudta kifejleszteni ezt a speciális terápiát.

Ha gerincferdülésről beszélünk, akkor külön kell választanunk az oldalirányú görbülettel is járó scoliosist, valamint a Scheuermann kórt.

Főleg gyermekek, kamaszok esetén rendkívül fontos a Schroth terápia alkalmazása, hiszen rájuk még hatnak a növekedési fázisok, így a kialakult görbületek nemcsak fokozódhatnak, hanem javíthatóak is.

Scoliosis

A scoliosis egy több dimenziós elváltozás. A legerőteljesebb az oldalirányú görbület, amihez a csigolyák csavarodása társul, valamint a „lapos hát”.

A kezelés során olyan aszimmetrikus poziciókban dolgozunk, amely során a gerincferdülésből adódóan megrövidült izmokat nyújtjuk, valamint a megnyúlt izmokat erősítjük. Mindezeket egy speciális légzéssel egészítjük ki, amely többek között a légzési volument is növeli.

A terápiát nagyobb görbület esetét (20 Cobb fok felett) korzett (speciális fűző) viseléssel egészítjük ki, amelynek folyamatos viselése (napi 23 óra) nagymértékben hozzájárulhat a javuláshoz.

Abban az esetben, ha a konzervatív terápia ellenére is romlik, tehát fokozatosan növekszik a görbület, akkor  sajnos a műtétjelenthet valódi megoldást.
 
Scheuermann kór
 
Ez a kórkép a csigolyák csontosodási zavarát jelenti, amely gyermekkorban jelentkezik, és a csontosodás befejezéséig tart. Sajnálatos módon felnőttkorban az esetleges következményei okozhatnak panaszokat.

A Schroth terápia alkalmazása ezen kórkép esetén a szimmetrikus pozíciókat preferálja, ugyanis a fő cél az, hogy nyissuk a mellkast, mobilabbá tegyük a merevvé vált háti gerincet.

A korzett viseslése ezen kórkép esetében is javasolt lehet. Abban az esetben, ha a rendszeres gyógytorna és a korzettviselés ellenére is romlik a páciens gerincének görbülete, úgy a műtét jön szóba, mint hatékony megoldás.
 
Abban az esetben, ha felmerül valamelyik kórkép gyanúja, mindenképpen eszközös diagnosztikára van szükség. Leggyakrabban röntgen vizsgálat készül, ugyanis ez mutatja meg a legpontosabban a csigolyák helyzetét.

A röntgenfelvétel  megmutatja például a görbület irányát, elhelyezkedését, mértékét (Cobb fok), valamint a csontosodás stádiumát is. Rendkívül lényeges, hogy a röntgen felvétel állva készüljön, két irányból: AP és sagittalis.
 
Terápia menete

Az első alkalom az ismerkedésé, valamint a részletes betegkikérdezésé, és betegvizsgálaté. Természetesen mindezek mellett részletesen bemutatom a terápiát, elmagyarázom a gyakorlatok célját.

Talán a fenti sorokból már érezhető, hogy ez egy hosszú elkötelződést idénylő terápia. Ami azt jelenti, hogy amit megtanul, azt otthon rendszeresen gyakorolni kell a megfelelő eredmény, javulás elérése érdekében.

Ebből adódóan az első találkozás során olyan alapgyakorlatokat mutatok, amelyek segítenek ráhangolódni erre a speciális mozgásra. Ezeket az alapgyakorlatokat már az első alkalommal megkapja otthoni házi feladatként, így a következő találkozásig még inkább elmélyülhet a gyakorlatok helyes kivitelezésében.

A második alkalomtól arra törekszünk, hogy minél inkább görbületspecifikus feladatokkal töltsük meg az otthoni programot.

Körülbelül  5-10 alkalom szükséges ahhoz, hogy összeállítsuk és megfelelően begyakoroljuk az otthoni gyakorlatsort.

A szolgáltatás ára: 10.000

Nyitvatartási idő:

Hétfő-vasárnap: 06:30-20:30

KÉRJÜK, MIELŐTT TELEFONÁL, FELTÉTLENÜL OLVASSA EL A FONTOS INFORMÁCIÓKAT A FŐOLDALON!


06 1 243 1010

06 1 203 3211