1. Bevezetés


Az elektroterápia, mint a fizikai medicina jelentős része nagy szerepet játszik sokféle megbetegedés kezelésében és rehabilitációjában. Bár az élettan az utóbbi évtizedekben egyre jobban felfedte az elektroterápia hatáselveit, számos eljárás empirikus alapja tovább fennáll és ez tükröződik néhány módszer leírásában is.
A hosszú megfigyeléseken alapuló különböző terápia sémák módosíthatóak a felhasználó igénye és tapasztalatai szerint. A kezelést mindig a klinikai képhez és a beteg egyéni reakciójához kell igazítani.
A nagy áramforma választék - melyet a Galva 5 vagy a Sinus 5 előállítani képes - lehetővé teszi a kezelés egyénhez történő igazítását, hozzájárulva úgy a beteg gyógyulásához, mint az orvos szakmai elégtételéhez. A Galva 5 és a Sinus 5, az előre beállított áramformákkal történő bázistherapián túl, az elektroterapia egész skáláját nyújtja, ami dinamikusan igazítható a beteg szükségleteihez valamint az orvos egyéni tapasztalataihoz.

1.1. Elektroterápia bevezető

A jelen leírás a tudomány eredményei és a hosszú gyakorlati tapasztalatok szintézisét mutatja be. Az elektromos áram képes úgy a szövetek elektromos töltésének megváltoztatására, mint az idegek vagy izmok ingerlésére. Az elektroterápia céljai:

- Fájdalomcsillapítás
- Izmok és ízületek müködészavarainak javítása
- Beszűkült izületi mozgások javítása
- A szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása

Kezelést igénylő rendellenességek sokféle betegségben fordulnak elő, különböző szövetmélységben és súlyosságban. A betegség megjelenése tehát minden betegnél különböző.

Az elektroterápiára vonatkozó irodalomban előforduló egyes javaslatok nem tartalmaznak kötelezően követendő áram paramétereket, mint ahogyan ez elvárható a vegyi medicatio esetén. A fizikoterápia mindig a beteg egyéni szükségleteihez igazodik. A beteg reakciója nehezen jósolható meg, mivel ez egyénenként változó. A változatos fizikoterápiás eljárás az egyetlen garancia a beteg hatásos ellátására.

A fizikoterápiát végző orvos gyakran szembesül nehezen befolyásolható állapotokkal mint pl. krónikus rheumás, vagy degenerativ elváltozások. A betegség, valamint az izom és izületi dysfunctiók pontos felmérése tapasztalatot és a beteg tartósabb megfigyelését igényli. Minden más elektroterapiás berendezéseket felülmúlva A Galva 5 és Sinus 5 lehetővé teszik ezt a szükséges változatosságot. A beteg és a konkrét therápiás eljárás szükségleteit a rugalmasan kialakítható therápiás protokoll elégíti ki. Mivel az igényeknek megfelelően a paraméterek szabadon módosíthatóak, kiküszöbölhető bármilyen kompromisszum. Ilyen értelemben a Galva 5 és a Sinus 5 eszközök lehetnek a fizikoterápiát végző orvos kezében melyek segítségével felbecsülhetetlen szolgálatot nyújthat a fizikai terápia területén.

1.2. Az elektroterápia alapjai

Az emberi test elektromosság vezető. Az elektromos mező hatására benne töltéssel rendelkező atomok vagy molekulák - továbbá ionok - áramlanak. A testen keresztül az áram hordozók két irányban haladnak. A pozitív ionok a negatív pólus felé, a negativak pedig a pozitív felé mozognak. Az áram hátasa elsődlegesen az áramerősségtől függ, amit az elektróda nagysága és a rajta áthaladó áram eloszlása (mA/cm2) határoz meg. Az áram tehát szétosztható egy nagyobb területre, vagy ellenkezőleg kis pontra lehet sűríteni, aszerint, hogy milyen elektródát alkalmazunk.

1.3. Állandó feszültség, állandó kimenő áramerősség

Az állandó kimeneti feszültség esetén (cv) a kezelés egész tartama alatt a kiválasztott feszültség változatlan marad. Ez a típusú áramkör megelőzi a kellemetlen erősség ingadozásokat. A parallel UH kezelés során a bőrrel való érintkezés akaratlanul is megszakadhat, a mozdítható elektródák felhelyezése miatt. Az állandó kimeneti áramerősség eseten (cc), a kezelés alatt a kiválasztott áramerősség marad változatlan.

1.4. Elektródák

Az elektróda kiválasztása és felhelyezése nagyon fontos. Az állandó áramerősséggel történő kezelés alatt az elektródáknak végig érintkezniük kell a bőrfelülettel. A Zimmer Elektromedizin egyszerhasználatos elektródái könnyen kezelhetőek és eleget tesznek a higiéniai követelményeknek. Így a fertőzés átadása kizárt. Bőr irritáló galván áram, diadynamikus, vagy unipoláris, 2 ms-nál hosszabb lökésszerű áramformák esetén a bőrt védeni kell. Ez könnyen megvalósítható, ha az elektróda alá ujjnyi vastagságú nedves gézt helyezünk. Elektroterápiás célra gyártott szivacs alátétek is vannak forgalomban, ezek ajánlott vastagsága szintén 1 ujjnyi.

1.5. A kezelés általános szabályai

A kezelési protokollt a beteg igényeinek megfelelően alakítjuk ki. A szükséges dózist a betegség milyensége, súlyossága és a beteg (kezelés előtti és utáni) reakciói függvényében állapítjuk meg. A kezelés ne okozzon fájdalmat! Nincsenek szigorú, minden esetre érvényes követendő előírások. A javaslatok csak irányadóak, a terápiát a beteghez es betegségéhez igazitjuk. A dózis fogalma mindenképp magába foglalja az áramerősséget, a kezelés időtartamát, a kezelések közötti intervallumot és a sorozatok hosszát. A beteghez történő minél árnyaltabb igazítás érdekében bármelyik paraméter önállóan változtatható.

Szakorvosi vizsgálat

Panaszokat vagy tüneteket csak úgy szabad, és lehet érdemben kezelni, ha tudjuk azoknak a kiváltó okát. Ezért fontos, hogy a fenti panaszok esetén mindig forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő kivizsgálást követően (panaszok és tünetek elemzése, értékelése, általános orvosi és szakorvosi fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, röntgen, MRI, kiegészítő vizsgálatok) személyre szabottan lehet a megfelelő kezelést összeállítani. Az első lépés mindig a megfelelő fájdalomcsillapítás, melynek vannak gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségei. A tüneti kezelésen túl rendelkezünk oki kezelésekkel is, melyek az alapbetegségtől függenek. Manapság számos olyan, nem műtéti terápiás lehetőség biztosított, amellyel a panaszok és a tünetek megszüntethetőek és az alapbetegség is kezelhető.

Újbuda Medical Center

(Centro-Medical Egészségügyi Központ)

20 éve az egészség szolgálatában


Központunk fő profilja a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek, illetve differenciál-diagnosztikai problémák gyors és szakszerű kivizsgálása és kezelése. Számos olyan modern terápiás eljárással rendelkezünk (melyekről részletesen olvashat honlapunkon), melyek kombinációjával, nem műtéti módszerekkel jól kezelhetőek az ilyen állapotok.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a "Tájékoztatók" címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az "Árak" címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja központunkat, ahol készséggel állunk rendelkezésére!

A központunkban alkalmazott terápiás eljárások előtt rendelőnkben szakorvosi vizsgálat és konzultáció minden esetben kötelező, még akkor is, ha a páciens máshol már részt vett orvosi vizsgálaton! Nem vállalunk más intézmény által felállított vagy a páciens által véleményezett diagnózis alapján kezelést.


További tájékoztatók


Onkológiai szűrővizsgálatok

Az általános laboratóriumi vizsgálatok közül ellenőrizzük a vérképet és a vörösvértest-süllyedést. A vérből végzett speciális tumormarker meghatározásokkal olyan fehérjék koncentrációját ellenőrizzük, amelyek a daganatos beteg testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen, ...

Egy kis anatómia - Idegrendszer

Az idegrendszer anatómiája és élettana   Az idegrendszer (systema nervosum) központi vagy centrális idegrendszerre és környéki vagy perifériás idegrendszerre osztható. A központi vagy centrális idegrendszer része az agyvelő (cerebrum) és a ...

Ínhüvelygyulladás

Az  ínhüvelyek gyulladása (tendovaginitis, tenosynovitis), melyet leggyakrabban túlerőltetés, túlzott rendszeres igénybevétel vált ki, azonban néha semmilyen speciális tevékenységgel nem hozható összefüggésbe. Leggyakrabban a kéz ujjhajlító és a hüvelykujjmozgató inak ...

Ganglion

A ganglion többrekeszes tömlő, amely leginkább a csuklótájékon fordul elő. A ganglion az ízületi üreggel vagy ínhüvellyel közlekedhet. A ganglion tapintással sima felszínű folyadékot tartalmazó elváltozás észlelhető. Fájdalmat, illetve ...

Egy kis anatómia - sejttan

A sejtek felépítése és életműködései A sejtekkel foglalkozó tudomány a sejttan (cytologia, celluláris biológia). A sejt a legkisebb önálló életre képes egység, amely ugyanakkor alkalmas a többsejtű szervezetek felépítésére. A sejt lehet ...

MRI vizsgálat ismertetése

Az MRI vizsgálat (magnetic resonance imaging) egy különleges és bonyolult képalkotó eljárás, amellyel képek készíthetők a belső szervekről. Az MRI vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, ...

Nyitvatartási idő:


Hétfő-szombat: 07:00-20:00

Vasárnap, ünnepnap, munkaszüneti nap: zárva


KÉRJÜK, MIELŐTT TELEFONÁL, FELTÉTLENÜL OLVASSA EL A FONTOS INFORMÁCIÓKAT A MENÜBEN!


MRI ÉS ULTRAHANG DIAGNOSZTIKAI RENDELÉS közvetlen száma:

(MRI és ultrahang előjegyzés és információ)


(1) 243-1010


SZAKORVOSI RENDELÉS közvetlen száma:

(szakorvosi vizsgálat, konzultáció, kontroll, labor vizsgálatok, kezelések, információ)

(1) 203-3211